Hoppa till sidans innehåll

Rapport från Eskader

06 JUN 2019 22:58
Eskader - rapport
  • Uppdaterad: 06 JUN 2019 22:58

Rapport från Eskaderseglingen den 30 maj – 2 juni 2019
 
Samling i viken utanför Sundbyholm – vi blev 11 båtar som avseglade i frisk vind mot Strängnäs. Många båtar kryssade sig ända fram till strängnäsbron och andra använde sig av ”gärnjenuan” den sista biten inför uppsamling för broöppning.
 
Vi blev sedan välkomnade vid ankomsten till Askholmen och beslöt där att samlas i klubbstugan vid 19-tiden då vår 12:e båt beräknades anlända med sångaren Hasse som haft förhinder på fm.
 
Vid ankomst till klubbstugan så fick alla gå en tipspromenad med 20 st kluriga frågor. Vi samlades därefter vid brasan i klubbstugan och det kändes extra bra eftersom det började duggregna. Efter prisutdelningen, 10 rätt som bästa resultat av Kerstin och Malin, som delade de med sig av priset som var en dunk vin.

På fredagsmorgonen gick vi alla i samlad tropp genom ”Rockaströmen” utan grundkänning - trots att utprickningen ej kommit på plats. Så snart vi kommit igenom seglade/slörade de flesta den korta biten till Grönsö med enbart utrullad genua. Väl framme vid den nya bryggan fick vi plats för våra båtar – även om det blev trångt. 
Solen sken, knappt en molnslöja på himlen, vi tog oss en promenad i den underbara slottsparken på finkrattade grusgångar bland blommor, exotiska träd till tonerna av intensivt fågelkvitter.  Några korta uppehåll på parkbänkarna där man kunde suga i sig den härliga atmosfären av en välskött park och se fram emot sommaren – det värmde verkligen i dubbel bemärkelse.
 

Klockan 14 så kom vår guide och mötte oss – det var Jacob von Ehrenheim boende på slottet – han tog oss med runt inne i slottet. Jacob ledsagade oss i slottets historia och de som bebott slottet från den tid det uppfördes i början på 1600-talet. Jacob berättade vad slottet och dess nyttjare betytt för Sverige genom åren. Mycket stilfullt och välmöblerat med målningar i såväl tak som på väggarna.  Som avslutning på guiderundturen fick vi titta in i det kinesiska lusthuset med glitter, snäckor och en sköldpadda i taket som ”bar” på himlavalvet. Efter rundturen så hade de öppnat utställningen där man även kunde fördjupa sig i historien och handla äppelcider - tillverkad av trädgårdens alla äppelsorter. I dag underhålls och drivs slottsverksamheten av en stiftelse och slottet bebos av Jacob med familj.
 
Efter slottsvisningen transporterade vi oss till Granskär som blev vår natthamn. Solen värmde, några hurtiga tog ett dopp i böljan, klipporna var så varma att det var riktigt skönt att sitta och se solen gå ner trots vinden.
 
 
På lördagsmorgonen hade vi skepparmöte inför familjekappseglingen till Kolarudd, Enköpings SS. Vi kom iväg efter kl 10 i perfekta vindförhållanden och seglade en bana på 12 DM.  Starten skedde enligt tid på distans – d.v.s. minsta båtarna startade först och första båt i mål fick ta hem äran som segrare och belönades med en Guldnogat. 
 
De jämna vindarna medförde att ”fältet” samlade ihop sig så att det mot slutet och målgång var det inte många minuter mellan första och sista båt. Det blev en mycket trevlig segling.  Först i mål blev Linjett 30:an, Amorösa, med besättningen Anders, Kerstin och Malin mycket tätt följd av Semonan, Bianco, med familjerna Öbrink.  Lite regn på upploppet men god stämning och alla fick plats i hamnen. Temat för dagens segling var ”ren segling” och alla fick någon typ av tvål i pris.